Het weer in Frans-Polynesië

Het weer is een belangrijke factor voor wie een vakantie viert op Frans-Polynesië. Want wat heb je aan witte droomstranden als het geen strandweer is? In het geval van de eilanden van Frans-Polynesië heb je veelal geluk. Het is er altijd warm en ook het zeewater heeft een vrij constante aangename temperatuur. Tijdens de koelste maanden ligt de gemiddelde zeewatertemperatuur rond de 27 graden. In de maanden maart en april is dit opgelopen naar gemiddeld 29 graden Celsius. In de baaien en lagunes kan het zeewater nog iets warmer worden. Het voelt dan bijna alsof je in een warm bad stapt.

De archipel heeft dankzij de ligging in de Stille Oceaan een tropisch klimaat. Op de hogere gelegen plekken kan er sprake zijn van een meer subtropisch klimaat, omdat de temperaturen daar wat lager kunnen liggen. Kenmerkend voor het weer in Frans-Polynesië is dat er vrijwel altijd een zuidoostelijke passaatwind aanwezig is. Deze zorgt voor een licht verkoelende werking, wat bij tropische temperaturen die veelal heersen op de Polynesische eilanden meer dan welkom is. Een ander kenmerk is dat Frans-Polynesië een koeler droger seizoen en een warmer natter seizoen kent. In vergelijking tot andere bestemmingen in de Stille Oceaan is Frans-Polynesië zonniger dan gemiddeld.

Klimaatstatistieken

Op de website www.klimaatinfo.nl kun je uitgebreide klimaatinfo terugvinden van Frans-Polynesië en van een groot aantal eilanden en plaatsen in Frans-Polynesië. Zo kun je de maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, hoeveelheden neerslag, aantal uren zonneschijn en indien van toepassing de zeewatertemperatuur zien van een groot aantal locaties in Frans-Polynesië. Daarnaast maakt de site ook inzichtelijk hoe groot de kans is op warm weer, winters weer, langdurige neerslag of op zonnige weer.

Bekijk de klimaatinfo van bestemmingen in Frans-Polynesië

Het weer op de Genootschapseilanden

Als je een vakantie viert in , dan is de kans redelijk groot dat je op de Genootschapseilanden terechtkomt. Hier wonen de meeste inwoners van Frans-Polynesië, mede omdat het eiland Tahiti tot deze eilandengroep behoort. Populaire eilanden zoals Bora Bora, Huahine en Moorea behoren ook tot de Genootschapseilanden. Het klimaat is er tropisch met gemiddeld 1700 tot 2000 millimeter aan regen per jaar. Het grootste deel hiervan valt in het nattere seizoen, dat van half oktober tot en met april loopt. De temperaturen zijn vrij constant: ongeveer 28 tot 30 graden overdag en gemiddeld 22 tot 25 graden gedurende de nacht.

Het weer op de Tuamotuarchipel

De Tuamotueilanden liggen wat meer oostelijk en zijn verspreid over een vrij groot gebied. Het klimaat vertoont grote overeenkomsten met dat van de Genootschapseilanden. Het enige verschil is dat het binnen de Tuamotuarchipel wat droger is. Er bestaat wel een redelijke kans dat je ene keer een regenbui mee zult maken. De meeste buien zijn wat minder intens. De temperaturen liggen overdag tussen de 27 en 31 graden Celsius. ’s Nachts blijft het lang zwoel, om bij minimumtemperaturen van ongeveer 23 tot 25 graden uit te komen.

Het weer op de Marquesaseilanden

De Marquesaseilanden zijn de meest noordelijke eilanden van Frans-Polynesië. Door de ligging dichter bij de evenaar liggen de temperaturen iets hoger. Leuk bijkomend feit is dat de kans op regen hier kleiner is dan elders in Frans-Polynesië. Het scheelt niet zoveel: denk aan één tot twee graden warmer. Omdat de Marqueseilanden geen echt natte maanden kent, kun je hier het hele jaar door prima naartoe reizen. Van december tot en met april zul je wel ervaren dat het klammer is. Niet iedereen vind dat fijn.

Het weer op de Gambiereilanden

De Gambiereilanden liggen in het uiterste zuidoosten van Frans-Polynesië. Het weer lijkt er veel op dat van de Marquesaseilanden, vandaar dat je ook hier het hele jaar door naartoe kunt reizen. Er zijn geen echt natte maanden en de temperaturen zijn altijd aangenaam. Ondanks het aangename weer komen er amper toeristen op de Marquesaseilanden. De redelijk geïsoleerde ligging zorgt ervoor dat potentiële vakantiegangers eerder voor de andere eilanden kiezen.

Het weer op de Australeilanden

De Australeilanden kun je onderverdelen in twee subgroepen: de Tubuai-eilanden en de Bass-eilanden. Deze eilanden liggen in het zuiden van Frans-Polynesië. Gedurende het jaar valt hier redelijk wat neerslag en schijnt de zon iets minder dan op andere bestemmingen in Frans-Polynesië. De temperaturen dalen naarmate je zuidelijker komt. Dat betekent vooral dat je op de Bass-eilanden tijdens de lokale winter de 25-graden-grens niet zomaar zult halen. De dagtemperatuur ligt in juli en augustus rond de 20-22 graden Celsius.