Reizen naar Frans-Polynesië

Je reist niet zomaar even naar Frans-Polynesië. De afstand en de vrij geïsoleerde ligging zorgen ervoor dat het aantal mogelijkheden om naar de eilanden van Frans-Polynesië te reizen beperkt is. Vanuit Nederland kun je niet met de auto naar Frans-Polynesië reizen, ook niet met een veerboot. De enige manier om vanuit Europa naar de prachtige eilanden van Frans-Polynesië te reizen is per vliegtuig. En zelfs daarin is het aanbod vrij beperkt. Het aantal luchtvaartmaatschappijen dat een internationale vliegverbinding onderhoudt met Frans-Polynesië is op twee handen te tellen.

Als je al in Oceanië bent is het wat gemakkelijker en voordeliger om naar Frans-Polynesië te vliegen. Dit is voor toeristen die geen duizenden euro’s voor een vliegticket neer kunnen of willen tellen dé manier om deze bijzondere bestemming een keer te bezoeken. Zo kun je meerdere keren per week vanuit Auckland (Nieuw-Zeeland) naar het internationale vliegveld van Tahiti vliegen. Vanuit Nouméa in Nieuw-Caledonië en het Chileense Paaseiland zijn er ook vliegverbindingen met Tahiti.

Cruise

Een redelijk groot deel van de toeristen die Frans-Polynesië bezoekt doet dat door er naartoe te vliegen. Er zijn ook mensen die Frans-Polynesië bezoeken als onderdeel van een cruise. Er zijn verschillende cruises te boeken die bij verschillende eilanden van Frans-Polynesië aanmeren. Stille Oceaan cruises kunnen een rondje maken, maar vaker is er sprake van een verschillend begin- en eindpunt. Denk aan een cruise die begint im Honolulu (Hawaï) en naar Sydney in Australië vaart of zelfs een wereldcruise die bijvoorbeeld in Miami begint en je een half jaar later in New York eindigt. De meeste cruises die de Polynesische eilanden aandoen beginnen of eindigen in Papeete op Tahiti. Dat betekent dat je in ieder geval wel vanaf Papeete per vliegtuig moet vertrekken of er aan zult komen om van daaruit je cruisevakantie te starten.

De prijzen voor dit soort cruises kunnen enorm uiteenlopen. Wie gaat zoeken die zal cruises tegenkomen die ongeveer tien dagen duren en bij ongeveer tweeduizend euro starten voor een binnenhut, maar er zijn ook luxe cruises die je tienduizenden euro’s kunnen kosten.

Vliegen naar Frans-Polynesië

Zoals in de introtekst al geschreven is vliegen de meest gebruikte manier om naar Frans-Polynesië te reizen. Als je vanuit Europa een vliegticket boekt dan vlieg je meestal via de Verenigde Staten naar Tahiti. Los Angeles is de meest gebruikte overstapplaats om naar Frans-Polynesië te vliegen. Als je bijvoorbeeld met Air France vliegt, dan ga je eerst vanuit Amsterdam naar Parijs, om van daaruit via Los Angeles naar Papeete te vliegen. British Airways biedt de optie om via Londen en vervolgens Los Angeles te reizen. Al met al ben je vaak tussen de 28 en 40 uur onderweg voordat je op het internationale vliegveld van Tahiti staat. Twee keer overstappen is normaal.

Er zijn routes vanaf Amsterdam naar Papeete met één keer overstappen. Je vliegt dan eerst met KLM of Delta naar Los Angeles om van daaruit naar Tahiti te vliegen. Voor het comfort van ‘maar’ één keer overstappen betaal je vaak het dubbele ten opzichte van een vlucht met twee keer overstappen.

Via het oosten naar Frans-Polynesië reizen is ook mogelijk. Zo zijn er verbindingen via Tokyo naar Tahiti en kun je ook via Auckland en vaak eerst nog een andere stad zoals Singapore naar Tahiti vliegen. Deze routes zijn iets minder gebruikelijk, maar hoeven niet minder snel te zijn.

Prijzen van vliegtickets

De tarieven om vanuit Europa naar Frans-Polynesië te vliegen liggen enorm uiteen. De goedkoopste vliegtickets in de economyklasse beginnen rond de 1200 tot 1400 euro per persoon. Daar komen de kosten voor ruimbagage vaak nog bovenop. Al je wat later bent met boeken of binnen een populaire reisperiode wilt reizen, dan kunnen de kosten snel oplopen. Een ticket voor de kerstvakantie naar Tahiti kost al snel meer dan tweeduizend euro per persoon. Als je je bedenkt dat dit de meest natte periode op de Society Islands is (o.a. Tahiti, Bora Bora, Moorea) en dat dit dus niet de beste reistijd is voor een vakantie op deze bestemming, dan is zo’n vliegticket duur betaald.

Voor comfort betaal je extra. Wil je de kortst mogelijke overstappen hebben en daarmee de totale reisduur beperken? Reken op flink hogere tarieven, zeker als je maar één keer over wilt stappen. Genieten van het comfort van de business class? Dat is op vluchten naar Frans-Polynesië bijna onbetaalbaar. Als je het hele traject in de comfortabele businessklasse wilt ervaren dan mag je rekenen op vliegtarieven die vaak ver boven de vijfduizend euro per persoon uitkomen.

Binnenlandse vluchten

Intercontinentale vluchten landen binnen Frans-Polynesië alleen maar Faa’a International Airport. Dit is het internationale vliegveld van Papeete op het eiland Tahiti. Als je naar één van de andere eilanden wilt reizen dan moet je doorreizen met een binnenlandse vlucht. Er is maar één luchtvaartmaatschappij die tussen de verschillende eilanden van Frans-Polynesië vliegt en dat is Air Tahiti. Je kunt vliegtickets boeken waarbij de de doorvlucht vanaf Tahiti naar je eindbestemming inbegrepen is, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om losse vliegtickets te boeken. Dit geeft je wat meer vrijheid, zeker als je wilt gaan eilandhoppen.

Wie meerdere eilanden binnen Frans-Polynesië wil bezoeken die kan overwegen om een relatief goedkope multi-island tour aan te schaffen bij Air Tahiti. Hiermee koop je een pakket van vluchten. Een populaire variant is de Bora Bora Pass, waarbij je vanuit Tahiti naar Moorea, Huahine, Raiatea, Bora Bora en Maupiti vliegt.